رشته های کنکور

رشته سینما

از زمانی که برادران لومیر با دستگاه سینماتوگراف خود دست به ساخت اولین فیلم یعنی خروج کارگران از کارخانه زدند ، هنر سینما برای عموم مردم به نمایش گذاشته شد و جهان حیرت زده از ساخته ی جذاب برادران لومیر شد.

پس از این افراد زیادی مثل ملی یس، اس پورتر، گریفیث و … چیزهای زیادی به سینما اضافه کردند و کم کم این هنر را تکمیل کردند و تاریخ جذاب سینما را ساختند رشته سینما یکی از شاخه های کنکور هنر است، که علاقه مندان به این رشته ی پرطرفدار ضمن کسب رتبه ی لازم در کنکور باید خود را برای آزمون عملی هم آماده بکنند.

مهارت های لازم برای ورود به رشته سینما

  1. اطلاعات سینمایی بالا ( فیلم های فاخر تاریخ سینما را نگاه کنید )
  2. یک شخص علاقمند به سینما باید در رابطه با عکاسی ، تدوین ، فیلمبرداری و … اطلاعات کافی داشته باشد
  3. خلاقیت
  4. ایده پردازی

رشته سینما از طرفی با سایر رشته های هنری در ارتباطه و از طرف دیگه بخاطر داشتن دروس جامعه شناسی، ادبیات کهن و معاصر، تاریخ فلسفه و … با علوم انسانی هم ارتباط داره.
شما دوره کارشناسی در ۴ ترم اول تعدادی دروس مشترک و پایه رو میخونید و بعد از گذروندن این ۴ ترم و شناخت علاقتون گرایش تخصصیتون که شامل ۴ گرایش کارگردانی ، فیلم برداری، تدوین و فیلمنامه نویسی هست و انتخاب میکنید.
به این نکته هم توجه کنید ، اگه صرفا علاقه به بازیگری دارین بهتره رشته بازیگری کارگردانی رو انتخاب کنید چون توی این رشته گرایشی برای بازیگری نیست و همه چیز مربوط به ساخت و تولید در فضای سینماست.
و همینطور گرایش فیلمنامه نویسی این رشته هم مربوط به متن فیلم و اثار سینماییه اگه فضای کار تئاتر و نمایشنامه نویسی رو بیشتر دوست دارین پیشنهاد میکنم رشته ادبیات نمایشی رو انتخاب کنید. تعدادی از دروس پایه که قبل از انتخاب گرایش تخصصیتون باید بخونید:

  • اشنایی با ادبیات کهن و معاصر ایران و جهان
  • تاریخ سینما
  • مبانی هنر های نمایشی
  • عکاسی
  • اشنایی با هنر های تجسمی و طراحی مقدمانی
  • اصول و مبانی ارتباطات
  • فرهنگ عامه
  • تاریخ فلسفه
  • جامعه شناسی

اصول کارگردانی_فیلمنامه نویسی_فیلمبرداری و مبانی تدوین( بعد از گذروندن این ۴ درس شما یه دانش نسبتا مناسبی هم از بخش تئوری و هم فضای عملیشون به دست میارین که انتخاب درستی برای تعیین گرایشتون داشته باشین).

گرایش های رشته سینما

رشته ی سینما ۴ گرایش دارد: کارگردانی، فیلم نامه نویسی، فیلمبرداری، تدوین که بعد از گذراندن دوره ی کارشناسی هر شخص گرایش مخصوص خودرا انتخاب میکند و به صورت تخصصی آموزش میبیند.

  • گرایش کارگردانی

کارگردانی مهم ترین قسمت فیلمسازیه و کارگردان برنامه ریزی های کل صحنه ،بازیگرا و عوامل دیگه رو به عهده داره. از جمله مسئولیت های کارگردان: انتخاب داستان اصلی فیلم و دکوپاژ کردن متن ، انتخاب و رهبری بازیگران و همه عوامل پشت دوربین، توجیه اهنگساز و تدوینگر برای انتخاب موسیقی و ادغام صحنه ها و مدیریت ساخت تیزر و تبلیغات فیلمه.
از ویژگی های لازم برای کارگردانی : روایت گریه خوب ، داشتن اطلاعات عمومی بالا در زمینه های مختلف اجتماعی، روحیه ی بالا در مدیریت شرایط و….

دروس اصلی گرایش کارگردانی

گارگردانی_مستند سازی_تولید برنامه های تلویزیونی_تحلیل فیلم و اشنایی با سبک های سینمایی_اشنایی با متون نمایشی_ اصول بازیگری و شیوه های رهبری بازیگر_ صدا_ جلوه های خاص_اشنایی با نقاشی متحرک_فیلم تئاتر_ لابراتوار فیلم_موسیقی فیلم و مدیریت تولید


  • گرایش فیلمنامه نویسی

فیلمنامه اولین مرحله در فرایند تولید فیلمه که شامل همه عناصر از جمله داستان و شخصیت‌ها، صحنه‌ها، سکانس‌ها، پرده‌ها، موسیقی،زمان و مکان‌ مشخص ، حالت ها و دیالوگ هاست و برای اجرا جلوی دوربین به گونه ای نوشته میشه که قابل تصویر برداری باشه.

دروس اصلی فیلمنامه نویسی

فیلمنامه نویسی_ نمایشنامه نویسی_ داستان نویسی_ تاریخ ادبیات نمایشی_ سبک های ادبی جهان_ اشنایی با متون فارسی نمایشی_اشنایی با ادبیات کودکان_ تحلیل فیلم_ تاریخ اجتماعی ایران و جهان_ شخصیت شناسی_ روان شناسی_قصه در ادیان_ تصویر نامه نویسی


  • گرایش تدوین

تدوین آخرین مرحله تولید فیلمه که شکل نهایی فیلم و ساختار مفهومیش بدست میاد.
تدوین‌گر مسئول گزینش، زمان‌بندی و ترتیب نماها در فیلمه و کارش رو با توجه به ویژگی‌های داستان فیلم و گونهٔ فیلم‌نامه و همچنین شیوه‌ی طراحی دیداری فیلم‌ساز، انجام میده.
تدوین‌گر باید به امور تولید، مثل کارگردانی، تصویربرداری، و صدابرداری، آشنا باشه تا بتونه اشتباهات یا اصلاحات رو موقع تدوین به‌خوبی اِعمال کنه و از زیبایی‌شناسی دیداری به خوبی آگاه باشه.

دروس اصلی گرایش تدوین

تدوین_تئوری های تدوین_ شناخت تحلیلی تدوین_ لابراتوار فیلم_ صدا_ عکاسی_ موسیقی فیلم_ ترکیب بندی تصویر_ مستند سازی_ تولید برنامه های تلویزیونی_ اشنایی با سبک های سینمایی_ ریتم در هنر ها_ اشنایی با نقاشی متحرک_ تمثیل شناسی


  • گرایش فیلمبرداری

فیلمبردار مسئولیت هماهنگی عوامل فیلمبرداری ، شیوه نورپردازی و تعیین زوایای دوربین ها رو به عهده داره و با دانش و هنر و تصمیمات فنی که میگیره سناریو را به شکلی خلاقانه به زبان تصویر ترجمه می‌ کنه . فیلمبردار باید شناخت کاملی از سینما داشته باشه تا از دید درستی نسبت به خواسته های کارگردان برخوردار باشه.

دروس اصلی گرایش فیلمبرداری

فیلمبرداری_ نورپردازی_تصویر برداری_ترکیب بندی تصویر_ جلوه های خاص_ لابراتوار فیلم_ تحلیل فیلم_ صدا_ عکاسی_ شناخت ابزار فیلمبرداری_ فیزیک نور و عدسی_شناخت مواد خام_ پرسپکتیو رنگ و نور_ گریم_ فیلمبرداری نقاشی متحرک

آزمون عملی سینما

تا پارسال برای رشته سینما آزمون عملی وجود نداشت اما طبق تغییرات کنکور ۱۴۰۲ آزمون عملی برای رشته ی سینما هم اضافه شده است  مسئله مهم برای آزمون در این رشته اطلاعات زیاد در رابطه با فیلم های شاخص تاریخ سینما و در کل تاریخ سینمای ایران و جهان  است همچنین داشتن رزومه هم به شما کمک میکند و امتیاز مثبت محسوب میشود اگر فیلم ساختید حتما روز آزمون همراه خود ببرید در کل اشتیاق شما به سینما  برای داورها بسیار اهمیت دارد.

ازمون عملی رشته های نمایشی هر سال تو دانشگاه تهران برگزار میشه و شما بعد از کنکور حدود ۱ ماه فرصت امادگی بیشتر برای ازمون عملی رو دارین.
ازمون عملی معمولا تو یه سالن بزرگی گرفته میشه که تقسیم شده به قسمتای جدا و تو هر قسمت تقریبا دو سه نفر داور نشستن و قراره با شما صحبت کنن، معمولا هر سال از اساتید دانشگاه تهران یا دانشگاه هنر هستن.
اصلا نگرانی و استرسی از بابت داورا نداشته باشین چون همه اونجا برخورد خیلی صمیمی و راحتی باهاتون دارن .
ازمون عملی سینما هم مثل رشته های دیگه گروه نمایشی به شکل مصاحبه برگزار میشه و قبل از اون یه فرمی به شما میدن که یه سری سوال مربوط به خودتون هست و باید جواب بدین
به طور مثال در مورد علاقه و انگیزتون نسبت به رشتتون میپرسن ، در مورد مهارت هایی که بلدین هم پرسیده میشه که شامل هر مهارتی که فکر میکنید بی ربط به سینما باشه هم هست.
یه تعدادی سوالم هست که باید کتاب ها، نمایشنامه، تئاتر، فیلم و سریالی هایی که اخیرا دیدین و بنویسید.
ممکنه امسال برای سینما چند تا سوال از بخش تئوری که برای کنکور خوندین هم سوال پرسیده بشه توی فرم یا تو مصاحبه که فقط پیش بینیه البته .
و به این نکته هم توجه کنید که تو مصاحبه قراره با توجه به فرمی که پر کردین ازتون سوال بشه پس دقیق جواب بدین .
در مورد رزومه هم اگر ندارین نگران نباشید ، داورا توقع ندارن شما یه اثر حرفه ای یا فیلم کوتاهی چیزی ساخته باشید و فکر کنید قراره بخاطر نداشتن رزومه نمره خوبی نگیرید ، مصاحبه همیشه به این شکل بوده که ذوق و دغدغه فعالیت تو اون رشته رو توی شما ببینن.
اینکه نشون بدین علاقه به ساخت و مراحل تولید فیلمسازی دارین خیلی اهمیت داره.
یه تعدادی از فیلمای مهم و ببینید، نقد و تحلیلاشو بخونید و همینطور چند تا کتاب ونمایشنامه هم حتما خونده باشید و تا جایی که میتونید این چند ماه اطلاعاتتون بیشتر کنید؛ اگه متن یا ایده ای دارین برای اجرا میتونید یه ماکت یا فتورمان ساده براش اماده کنید و در موردشون صحبت کنید.

دانشگاه ها و شرایط پذیرش در رشته سینما

رتبه مناسبی که برای قبولی این رشته نیاز دارین نسبت به تعداد متقاضیای هر سال و تاثیر بالای ازمون عملی با ضریب ۱۲ که از امسال برای این رشته اضافه شده متفاوته ؛ اما در کل برای تحصیل این رشته در دانشگاه هنر و سوره نیاز به رتبه خوب کنکور و ازمون عملیش دارین.
ولی در موسسه ها و دانشگاه های ازاد دیگه ، بدون کنکور و با شرط معدل هم دانشجو میپذیرن؛ دانشگاه هایی که رشته سینما رو ارائه میدن:

  • دانشگاه هنر تهران
  • دانشگاه تهران( فقط در مقطع ارشد)
  • دانشگاه غیر انتفاعی سوره
  • دانشگاه دامغان
  • دانشگاه غیر انتفاعی پارس تهران
  • دانشگاه غیر انتفاعی سپهر اصفهان
  • تعدادی موسسه و آموزشگاه های ازاد در برخی شهرها

رتبه ی لازم برای ورود به دانشگاه در رشته سینما

سینما یکی از رشته های پرطرفدار و پرمتقاضی در ایران است تعداد و ظرفیت پذیرش دانشگاه هم در این رشته بسیار پایین و همین موضوع باعث میشود که شما نیازمند رتبه ی خیلی خوبی برای قبول شدن در رشته سینما باشید البته  آزمون عملی به رشته سینما اضافه شده و شما علاوه بر رتبه خوب نیازمنده دریافت نمره ی قابل قبول از سمت داورا هستید.

ظرفیت دانشگاه های ایران در رشته سینما

طبق دفترچه انتخاب رشته ۱۴۰۲ و منتشر شده از سازمان سنجش میزان ظرفیت دانشگاه ها برای پذیرش دانشجو در این رشته به صورت زیر است:

  • دانشگاه هنر تهران ۴۰ نفر (با آزمون)
  • دانشگاه دامغان ۵۰ نفر روزانه ، ۱۰ نفر نوبت دوم (با آزمون )
  • دانشگاه غیرانتفاعی سوره ۶۰ نفر ( با آزمون)
  • دانشگاه غیرانتفاعی پارس ۶۰ نفر (صرفا براساس سوابق تحصیلی)

الزام به اکادمیک خوندن یا نخوندن رشته سینما

اول از همه باید به این نکته توجه کنید که انتظار شما از دانشگاه چیه؟
نباید توقع زیادی داشته باشین و تصور کنید کنید با تحصیل تو این رشته قراره به موفقیت صد درصد برسید، دانشگاه چیزای خیلی مثبتی بهتون میده ازین جهت که شما به طور متمرکز قراره رو هدفتون زمان بزارین و تلاش کنید.
اطلاعات اکادمی داشتن تو رشتتونم از هر جهتی خیلی نکته مثبتیه و دید هنریتون خیلی قوی تر میشه تا وقتی که بخواین فقط قسمت تکنیکی اون مهارت و یاد بگیرید.
مهم ترین چیزیم که بستر دانشگاه براتون داره ارتباط داشتن با کساییه که هدفاشون مثل شماست و افراد دیگه ای که تو بقیه رشته های هنری هستن و این فضا و ارتباطه خیلی کمک کنندست.
اما در نهایت دانشگاه فقط یه مسیره که انتخاب کردنش بستگی به شرایط خودتون داره؛ افراد موفق زیادی هم تو این رشته هستن که از راه های دیگه مثل موسسه ها و اموزشگاه ها وارد کار شدن.

بازار کار و پوزیشن شغلی رشته سینما

سینما یه رشته ای با پوزیشن شغلی مناسبیه و زمینه های شغلی خیلی متنوعی میتونه داشته باشه برای همین افرادی که تو این فضا فعالیت میکنن درامدای خیلی متفاوتی به نسبت تجربه و استعدادشون دارن.
این رشته هم جنبه ارتیستی داره و هم تکنیکال و اگه حتی گرایش تدوین یا فیلمبرداری رو هم انتخاب کنید بیشتر با جنبه تکنیکی کار در ارتباطین و یه مهارت خیلی کاربردی رو یاد میگیرین.
شما میتونید علاوه بر فضای سینما و فیلمسازی کارای مختلف دیگه مثل ساخت تیزر و تبلیغات، انیمیشن سازی، عکاسی، ویدیو ارت و کلا هر کار دیگه تو زمینه های مربوط به تصویر و مدیا یا فضای اموزشی و نقد و تحلیل اثار فعالیت کنید.

فارغ التحصیلان در رشته سینما میتوانند در کارهای مختلفی مشغول شوند با توجه به میزان علاقه و گرایشی که به صورت تخصصی آن را دنبال کرده اند شغل مورد نظر را انتخاب کنند برخی از شغل های مربوط به این رشته عبارتند از :

  1. کارگردانی سینما
  2. دستیار کارگردان
  3. دستیار فیلمبردار
  4. تدوین فیلم های سینما و سریال ها
  5. نویسنده فیلمنامه
  6. گریم و ماسک
  7. کار در آتلیه ها به عنوان فیلمبردار و تدوین گر
  8. تدریس در فرهنگسراها و …

حقوق و میزان درآمد در رشته سینما

با توجه به اینکه رشته سینما دارای گرایش های مختلفی است و هرفرد با توجه به میزان مهارت و علاقه ی خود گرایش تخصصی را انتخاب میکند و بعد از فارغ التحصیل شدن هم در همان تخصص وارد بازارکار میشود پاسخ به این سوال دشوار میشود درآمد یک تدوینگر یا یک گریمور متفاوت است پس ما نمیتوانیم عدد ثابتی را برای هر رشته در نظر بگیریم همچنین میزان مهارت و فعالیت های شما کاملا تعیین کننده درآمدی است که به آن دست پیدا میکنید.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر رشته سینما

رشته سینما در ایران فقط در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه های کشور ارائه میشود.

اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
ایمان
ایمان
2 ماه قبل

سلام امکانش هست کتاب های منبع برای کنکور عملی سینما پیشنهاد بدید؟