رشته های کنکور

رشته ادبیات نمایشی

تئاتر یونان را با نام نمایشنامه نویسانی مثل اشیل، سوفوکل و اوریپید میشناسیم ویلیام شکسپیر بزرگ ترین درام نویس همه اعصار و تاریخ است. ژان مولیر که بزرگ ترین کمدی نویس کشور فرانسه، نمایشنامه نویسانی مثل گوگول، تولستوی و چخوف در روسیه و هنریک ایبسن، اوژن یونسکو، برنارد شاو، ساموئل بکت، تنسی ویلیامز و … همه از مهم ترین نویسندگان نمایشنامه در سطح جهان هستند. در ایران هم افرادی مثل آخوندزاده، اکبر رادی، بیژن مفید، علی نصیریان، عباس نعلبندیان، خلج و بهرام بیضایی در این حوزه فعالیت داشته اند. در واقع بیشتر تئاترها از قدیم تا به امروز بر پایه ی نمایشنامه های مهم و فاخر جهان که نویسندگان آن هارا نام بردیم ساخته میشود.

آشنایی با رشته ادبیات نمایشی

ادبیات نمایشی یا ادبیات دراماتیک یکی از رشته های کنکور هنر است که در کنار بازیگری، کارگردانی، نمایش عروسکی، طراحی صحنه زیرمجموعه ایی از رشته های نمایشی محسوب میشود و مشخصا بر روی ادبیات در حوزه نمایش متمرکز است.

تئاتری که قرار است به دیده عموم گذاشته شود نیازمند نمایشنامه ایی است که بر عهده شخصی قرار میگیرد که در حوزه ادبیات نمایشی مطالعه کرده باشد و عناصر لازم را بشناسد.

در رشته ادبیات نمایشی شما با خلق شخصیت ، پی رنگ و اصولی که برای نوشتن متن دراماتیک لازم است آشنا میشوید.

انتخاب رشته ادبیات نمایشی

رشته ادبیات نمایشی به نسبت دیگر رشته های نمایشی فردی تر محسوب میشود و نیازمند انزوای بیشتری نسبت به سایر رشته ها مثل بازیگری، کارگردانی، عروسکی و صحنه است ، درواقع تمام رشته های نمایشی کار های گروهی میکنند.

اما نویسنده برای تمرکز بیشتر و بهتر نیازدارد متن مورد نظر را در سکوت بنویسد ، اگر شما شخصی هستید علاقمند به نوشتن رشته کاملا مناسب شما است. شما با شرکت در کنکور هنر میتوانید ضمن کسب رتبه ی لازم در کنکور تئوری و عملی این رشته را در دانشگاه مورد نظر انتخاب کنید.

مهارت های لازم برای رشته ادبیات نمایشی

  1. ایده پردازی ، قطعا برای یک نویسنده ایده پردازی یکی از عناصر مهم است.
  2. قدرت تخیل و خلاقیت بالا ، که برای همه ی رشته های هنری از موارد مهم است ، اما برای یک نویسنده بیشتر از هرشخصی لازم است.
  3. دقت کامل بر افراد و اتفاق هایی که اطراف شما در حال وقوع است میتواند سوژه ی نمایشنامه های شما باشد.
  4. تسلط کامل به ادبیات فارسی.
  5. مطالعه ی خیلی بالا در زمینه ی آثار ادبیات نمایشی ایران و جهان.

آزمون عملی رشته ادبیات نمایشی

چندروز بعد از شرکت در کنکور تئوری شما باید برای ثبت نام آزمون عملی اقدام کنید، به دلیل اهمیتی که آزمون عملی با ضریب دوازده پیدا کرده است بهتر است همراه با آماده شدن برای کنکور تئوری، برای آزمون عملی هم آماده شوید.

زمان برگزاری آزمون عملی ادبیات نمایشی تقریبا اواسط مرداد است و فقط در شهر تهران برگزار میشود.

خواندن آثار مهم نمایشنامه نویسان ایران و سراسر جهان ، همچنین مطالعه کتاب های مهم در تاریخ خیلی به شما برای موفقیت در آزمون عملی کمک میکند.

در روز آزمون به شما فرم تحویل داده میشود که با توجه به خودتان باید آن را پر کنید و هرگز چیزی را که انجام نداده اید در فرم وارد نکنید زیرا داورها از همان برگه ایی که  پر میکنید از شما سوال خواهند کرد.

وقتی که وارد باکس مصاحبه میشوید از شما درباره ی نمایشنامه ها ، کتاب ها ، نویسنده هایی که خوانده اید و میشناسید سوال میپرسند ، همچنین ممکن است از شما بخواهند درباره موضوع داده شده نمایشنامه کوتاه بنویسید یا نوشتن نمایشنامه کوتاه درباره عکس ، تحلیل نمایشنامه و بهتر است اگر شعر ، متن یا حتی نمایشنامه ایی برای ارائه دارید به عنوان رزومه با خودتان به اتاق مصاحبه ببرید.

رتبه لازم برای ورود به دانشگاه

برای تحصیل در دانشگاه های خوب کشور قطعا کسب رتبه ی پایین و موفقیت در آزمون عملی مهم است. رشته ی ادبیات نمایشی در چندسال اخیر به علت افزایش متقاضی و ظرفیت کم دانشگاه های خوب کشور جز آن دسته از رشته هایی است که باید هم رتبه ی کنکور تئوری شما خیلی پایین باشد و هم اینکه در آزمون عملی نمره ی لازم را کسب کنید.

صحبت درباره رتبه لازم همیشه دشوار است زیرا در سالی که شما کنکور میدهید عوامل مختلفی مثل سهمیه ها، تعداد شرکت کننده، ظرفیت دانشگاه ها و … در رتبه ایی که شما کل میکنید دخالت دارند.

تعداد دانشگاه و وضعیت ظرفیت پذیرش دانشگاه ها در رشته ادبیات نمایشی

رشته های گروه نمایش کنکور هنر در دانشگاه های کمی پذیرش دارند که ادبیات نمایشی هم از این قائده مستثنی نیست. طبق دفترچه ی کنکور ۱۴۰۲ از سوی سازمان سنجش وضعیت پذیرش دانشگاه ها در این رشته به شکل زیر است:

  • دانشگاه تهران: ۱۲ نفر
  • دانشگاه هنر تهران: ۳۰ نفر
  • دانشگاه هنر شیراز: ۲۰ نفر

طبق دفترچه امسال دانشگاه تهران ۳ نفر ، دانشگاه هنر تهران ۵ نفر را به صورت بورسیه دانش در این رشته پذیرش میکنند و در برخی دانشگاه های غیرانتفاعی مثل دانشگاه سوره و پارس هم این رشته دانشجو میپذیرد.

دروس دوره دانشگاه رشته ادبیات نمایشی

  • دروس پایه

جامعه شناسی عمومی، فلسفه مقدماتی شرق، فرهنگ و ادبیات عامه، آشنایی با ادبیات کهن و معاصر جهان، اصول و مبانی ارتباطات، شناخت موسیقی، جامعه شناسی هنر، تمثیل شناسی، فلسفه مقدماتی غرب، آشنایی با ادبیات کهن و معاصر ایران، روش تحقیق و تدوین پروژه

  • دروس تخصصی

اصول و فنون نمایشنامه نویسی، داستان نویسی ، ادبیات نمایشی کلاسیک اروپا، دیدن و تحلیل نمایش، اسطوره و نمایش، مکتب های ادبی، ادبیات نمایشی معاصر اروپا، کارگاه نمایشنامه نویسی، ادبیات نمایشی در ایران، تاریخ ادبیات نمایشی در آمریکا، ادبیات نمایشی شرق، نمایش نامه نویسی برای رادیو، بررسی متون فارسی از منظر نمایش، نمایش نامه نویسی برای تلویزیون، تحلیل نمایشنامه، نقد در ادبیات نمایشی، فیلمنامه نویسی، پروژه

  • دروس اصلی

ببرسی تطبیقی نظریه های نمایش در شرق و غرب، تاریخ نمایشی جهان، مبانی طراحی صحنه، مبانی بازیگری، تاریخ نمایش در ایران، مبانی نمایش عروسکی، بنیاد نمایش در شرق و غرب

  • دروس اختیاری

نقد تئاتر، دراماتورژی

بازار کار رشته ادبیات نمایشی

همیشه برای رشته های هنر میزان فعالیت و افزایش تجربه و مهارت و همچنین زرنگ بودن شما باعث میشود که راحت تر وارد بازارکار شوید و درآمد لازم را کسب کنید. فارغ التحصیلان در این رشته میتوانند در حوزه های مختلفی مثل: نمایشنامه نویسی ، فیلمنامه نویسی ، تدریس در مراکز آموزشی ، نقد آثار سینمایی و ادبی و … فعالیت کنند. با توجه به میزان خلاقیت و ذوق هنری خودتان میتوانید با نوشتن نمایشنامه ها و فیلمنامه ها ، همچنین سناریوهای مختلف در حوزه تبلیغات وارد بازار کار این رشته بشوید.

میزان درآمد و حقوق رشته ادبیات نمایشی

صادقانه میزان حقوق و درآمد در رشته های هنری خصوصا زیرمجموعه های نمایش تماما به خود شما بستگی دارد و کاملا متغیر است. بهتر است در طول تحصیلات مدام در حال نوشتن باشید و آزمون و خطا کنید تا بالاخره به بهترین خود تبدیل شوید و با کسب مهارت در حرفه ی خودتان وارد بازار کار شوید و روز به روز میزان حقوق خود را افزایش بدهید.

رشته ادبیات نمایشی در چندسال اخیر یکی از پرطرفدارترین ها بین دوست داران هنر است ، افرادی که ذوق هنری دارند و خلاق و پر از ایده ،   علاقمند به حوزه تئاتر و نوشتن در این زمینه هستند وارد این رشته میشوند. در این رشته شما نحوه درست نوشتن، نقد کردن آثار مختلف، نوشتن در حوزه تئاتر و سینما را فرا میگیرید و با خلاقیت و ایده های جدید میتوانید برای تئاترها، فیلم های سینمایی و … متن های خوبی را بنویسید؛ همچنین شما میتوانید با فراگرفتن دوره کارگردانی، نمایشنامه یا فیلمنامه ی خودتان را کارگردانی کنید.

در این مقاله از آموزشگاه کنکور هنریون تلاش کردیم که به صورت کامل رشته ادبیات نمایشی را معرفی کنیم تا راهنمایی باشد برای انتخاب رشته بهتر شما؛ برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله رشته های کنکور هنر مراجعه کنید.

چگونه با تیم هنریون مشاوره بگیریم؟

کافیه تو دایرکت هنریون یا تلگرام پی ام بدید و شرایط مشاوره کنکور هنر و ثبت نام در کلاس های کنکور هنر رو بپرسید. اگر هم به اطلاعات بیشتر نیاز دارید میتونید با شماره 09923083794 تماس بگیرید(صرفا برای کسب اطلاعات بیشتر تماس گرفته شود).

برای ثبت نام به آیدی تلگرام هنریون به نشانی honarioonf@ یا به پیج اینستاگرام هنریون به آدرس honarioon.group دایرکت بدید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه
6 ماه قبل

سلام،ممنون برای این مطالب جامع و عمیق🍃ببخشید از رشته تجربی میتونم کنکور هنر شرکت کنم؟

آخرین ویرایش 6 ماه قبل توسط 09385442111
امین
امین
3 ماه قبل
پاسخ به  فاطمه

بله میشه منتها کنار تجربی باید هنر بخونید