طراحی صنعتی تلفیق هنر و خلاقیت در کنار ریاضی و صنعت است.
این رشته چیزی بین هنر ، خلاقیت و صنعت است که درواقع وظیفه ی آن پاسخ دهی به نیازهای متنوع انسان برای خلق محصولات است .
طراحی صنعتی یکی از رشته های گروه هنر است که به دلیل ماهیتی که دارد آن را یک رشته شناور بین هنر و ریاضی میدانند و نیازمند محاسبات عملی در کنار اصول زیبایی شناسی و اجرای خلاقیت است .
انتخاب رشته طراحی صحنه
طراحی صنعتی یک رشته ی گسترده است و اگر شما انعطاف پذیر هستید و به دنبال تجربه ی چیزهای مختلف بهترین انتخاب برای شما این رشته است.
طراحی صنعتی یک رشته پر از زیرشاخه های مختلف است که افراد میتوانند پس از انتخاب خود در هریک از زیرشاخه ها فعالیت کنند. اما باز هم پیشنهاد میشود که بیشتر تحقیق کنید و اگر فکر میکنید این رشته با روحیه شما سازگار است آن را انتخاب کنید.
مهارت های لازم برای ورود به رشته طراحی صنعتی
- خلاقیت و قدرت تخیل که تقریبا برای تمام رشته های هنری لازم است .
- اطلاعات کامل درباره ی هندسه ، ریاضی و فیزیک
- مهارت در طراحی اجسام مختلف
- قدرت تجسم بالا
- توانایی و ذوق هنری در خلق کردن
- کسب مهارت در کار کردن با کامپیوتر ، لپ تاپ و …
ظرفیت رشته
طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور هنر، ظرفیت کل پذیرش رشته طراحی صحنه، 68 نفر بود که از این 68 نفر، ظرفیت پذیرش تو دوره روزانه 19 و دوره شبانه 4 نفر بود. باقی ظرفیت باقی مانده هم که 45 نفر هست، به دانشگاه های غیرانتفاعی اختصاص داده میشود.
آزمون عملی
یکی از سخت ترین و در عین حال استاندارد ترین کنکور های عملی مربوط به رشته طراحی صنعتی است.
شما برای آمادگی در آزمون عملی طراحی صنعتی هم باید کتاب تئوری مربوط به این رشته را (طراحی صنعتی تئوری و عملی) مطالعه کنید تا با نام و کاربرد مختلف ابزار و همچنین با ساختار و عملکرد وسایل صنعتی آشنا شوید و هم برای بخش دوم که طراحی است آماده شوید.
آزمون عملی این رشته شامل دو بخش میشود. بخش اول در قالب ۳۰ عدد تست به مدت سی دقیقه ارائه میشود که شما با مطالعه کتابی که بالاتر معرفی کردیم میتوانید برای این بخش که همان تئوری آزمون عملی طراحی صنعتی است آماده شوید، بخش دوم شامل ۸ تا سوال میشود که هرسال متفاوت است.
برای طراحی در روز آزمون عملی میزان خلاقیت شما و همچنین استفاده از رنگ گذاری، پرسپکتیو، جنس خطوط و … سنجیده میشود. درواقع مهم است که شما از هررشته ایی همه ی ابزار را بلد باشید و بشناسید.
رتبه لازم
برخلاف رشته های هنری دیگر ، طراحی صنعتی هم مثل گرافیک ، نقاشی و … در دانشگاه های زیادی ارائه میشود.
اما برای تحصیل در دانشگاه های خوب کشور شما نیازمند رتبه ایی پایین هستید ، البته با وجود آزمون عملی که به تازگی با ضریب ۱۲ سنجیده میشود لازم است شما هم در بخش تئوری و هم عملی زمان خوب و مفیدی را بگذارید که نتیجه ی دلخواه خود را کسب کنید.
البته با استراتژی ایی که آموزشگاه کنکور هنریون ارائه میدهد شما هم برای آزمون کنکور و هم برای آزمون عملی کامل آماده میشوید و اگر تلاش کنید بهترین نتیجه را رقم میزنید.
تمرین های مورد نیاز
برای تمرینات مورد نیاز جهت ورود به رشته طراحی صنعتی، خیلی خوبه که یک اطلاعات پایه نسبت به این رشته داشته باشین؛ مثلا من خودم قبل از اینکه وارد فضای دانشگاه بشم، در حوزه های مربوط به این رشته کار می کردم و این فعالیت می تونه کار با نرم افزار، اسکیس زدن، کار عملی یا حتی ساخت ماکت باشه.
ولی حتما ضروری نیست برای ورود به دانشگاه همه این موارد رو بلد باشین، چون داور ها در اصلی ترین مرحله، اون شور و اشتیاق و علاقه مورد نیاز رو از ما می خوان.
تعداد دانشگاه و وضعیت ظرفیت پذیرش این رشته در ایران
طبق جدیدترین دفترچه منتشر شده از سمت سازمان سنجش برای انتخاب رشته کنکور هنر ۱۴۰۲ وضعیت دانشگاه ها و ظرفیت پذیرش به صورت زیراست:
دانشگاه تهران : ۲۰ نفر
دانشگاه هنر تهران : ۲۵ نفر
دانشگاه هنر اسلامی تبریز : ۲۴ نفر با آزمون (دختر) ۲۴ نفر با سوابق تحصیلی(پسر)
دانشگاه هنر اصفهان : ۲۲ نفر روزانه ، ۲ نفر نوبت دوم
دانشگاه الزهرا (ویژه دختران) : ۱۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
دانشگاه علم و صنعت ایران : ۲۲ نفر روزانه ، ۳ نفر نوبت دوم
دانشگاه سمنان : ۲۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
دانشگاه مازندران : ۱۵ نفر
دانشگاه بوعلی سینا همدان : ۲۵ نفر
و طبق دفترچه امسال برخی رشته ها به صورت بورسیه دانش دانشجو میپذیرد که طراحی صنعتی هم شامل این رشته ها میشود :
دانشگاه علم و صنعت ایران : ۱ نفر (مرد)
دانشگاه سمنان : ۱ نفر (زن، مرد)
و برخی دانشگاه های غیرانتفاعی کشور که این رشته را شامل میشوند.
دروس طراحی صحنه
دروس پایه:
کارگاه طراحی پایه ، مبانی هنرهای تجسمی ، هندسه ترسیمی ، کارگاه حجم سازی ، مدلسازی ریاضی ، آشنایی با تاریخ هنر
دروس تخصصی:
خدمات ، پروژه طراحی برای صنایع پروژه نهایی
دروس اختیاری :
مبانی طراحی تعاملی ، تاریخ طراحی صنعتی معاصر ، روش تحقیق و ارائه ، کاربرد علوم انسانی در طراحی صنعتی
لیست برخی دروس تخصصی رشته طراحی صحنه | |||
---|---|---|---|
کارگاه چوب وفلز | تکنیک صحنه | معماری داخلی 1 و 2 | ماسک و گریم |
طراحی و نقاشی 1 و 2 | تاریخ تحولات طراحی صحنه | اصول و مبانی هنر های تجسمی | حجم شناسی و حجم سازی |
تاریخ مبلمان و لوازم صحنه | استفاده از رایانه در طراحی صحنه | سبک های طراحی صحنه | نقاشی تئاتر |
کتاب های مورد نیاز
کتاب های تالیفی استاد مرادیان و استاد فروتن منبع مرجع خوبی برای مطالعه تو رشته طراحی صحنه هستن؛ و همه کتاب های موجود درباره مبانی طراحی صحنه هم گزینه کارآمدی هستن تا بتونین اطلاعات خودتون درباره این رشته رو بالا ببرین.
بازار کار رشته طراحی صنعتی
همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم، طراحی صنعتی یک رشته ی کاملا گسترده است ، این رشته شامل زیرشاخه های مختلفی است.
اما برای موفقیت در این رشته و کسب شغل مناسب باید از همان زمان دانشجویی تجربه کسب کنید و مهارت های خود را افزایش دهید.
در کارخانه های تولید محصول، طراحی طلا و جواهر، طراحی داخلی(مبلمان ، صندلی و …)، طراحی ابزار مختلف ، شهرسازی و زیباسازی، طراحی خدمات، طراحی UX , UI , صنعت هایی مثل نوشت ابزار ، اسباب بازی ، لوازم صوتی و تصویری و … از جمله مشاغل در رشته طراحی صنعتی است.
میزان حقوق و درآمد در رشته طراحی صنعتی
میزان درآمد از این رشته به عوامل مختلفی مثل مهارت های شما، تجربه، میزان فعالیت شما در این رشته، کارآموز ، دانش کافی و … بستگی دارد.
سعی کنید در طول تحصیل فعال باشید و به فکر کسب مهارت و دانش باشید تا راحت تر بتوانید از این رشته درآمد خود را به دست آورید. البته رشته طراحی صنعتی جز آن دسته از رشته های کنکور هنر است که از نظر شغل و درآمد وضع مناسبی را دارد.
نتیجه گیری: طراحی صنعتی تلفیق هنر و ریاضی است، پس اگر شما علاقمند به این دو رشته هستید و میخواهید در این فضا رشد کنید طراحی صنعتی انتخاب مناسبی است.
همچنین این رشته به واسطه ی گسترده بودن نیازمند روحیه ایی انعطاف پذیر است که بتواند از این فضا لذت ببرد و کار کند پس اگر همچین روحیه ایی ندارید خیلی مناسب این رشته نیستید. در واقع هدف از ارائه این مقاله کمک کردن به انتخاب صحیح شما برای آینده است.
مصاحبه با مبینا موتمن( دانشجوی رشته طراحی صحنه دانشگاه تهران)
سلام بچه ها امیدوارم حالتون خوب باشه من مبينا موتمن هستم دانشجوی رشته ی طراحی صحنه ورودی 1400 دانشگاه تهران دانشکده ی هنرهای زیبا توی این مقاله میخوام خلاصه ای اطلاعاتی که لازمه درباره ی این رشته بدونید رو در اختیارتون بذارم و امیدوارم به دردتون بخوره؛ همونطور که میدونید رشته طراحی صحنه زیرگروه رشته ی نمایش هست که آوازه ی کارهای عملی و ماکت ساختن و خلاصه زحمات بسیار ولی جذابش احتمالا به گوشتون خورده باشه بعد از کنکور و آزمون عملی و ورود به دانشگاه شما چارت مربوط به درسهای این رشته که البته مربوط به ترم اول یا همون نیمسال تحصیلی اول باشه رو دریافت میکنید.
تا دو ترم اول معمولا با بچه های رشته ی نمایش سرکلاسهای مشترکی باشید البته که در ترمهای اینده هم این و امکان وجود خواهد داشت اما بستگی به انتخاب رشته ی شما داره دیگه اما درسهای مشترکی که قراره پاس کنید عبارتند از:
- آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان
- مبانی جامعه شناسی
- جامعه شناسی هنر
- شناخت موسیقی
- مبانی بازیگری
- مبانی کارگردانی
- مبانی ادبیات نمایشی
- مبانی طراحی صحنه
- مبانی نمایش عروسکی
- اصول و مبانی ارتباطات
دلیل وجود درسهای مبانی لازم بودن و ضرورت یادگیری پایهی یکسری از دروسه برای مثال شما برای طراحی کردن صحنه ی یک فضای تیاتر نیاز به دانستن کانسپت نمایشنامه و نحوه ی بازی کردن بازیگران و همچنین کارگردانی کردن اثر خواهید داشت باید بدونید تحلیل یک نمایشنامه ارتباط مستقیمی با طراحی صحنه ی اون داره و شما قراره یکسری اطلاعات عملی و نظری راجع به اونها یاد بگیرید.
اما برای آزمون عملی باید بهتون بگم که هر چقدر استرس هم داشته باشید قراره روز بسیار جذاب و به یاد موندنی رو تجربه کنید که اصلا همون باعث از بین بردن استرستون میشه برای من که اینجوری گذشت ازمون عملی طراحی صحنه طبق روال در دانشگاه تهران دانشکده ی هنرها برگزار میشه با بدو ورود یادتون نره که حتما خودتون رو در حالی که کلی ماکت و اسکیس دستتونه تصور کنید تا جای پای خودتونو سفت کرده باشید !!!
آزمون عملی تو یه سالن بزرگ برگزار میشه که این سالن رو به چند تا باکس تقسیم کردن و تو هر باکس معمولا دو یا سه تا استاد و داور منتظر شما تا برین داخل باکس و باهاشون مصاحبه بکنید معمولا هر ساله خود اساتید برجسته دانشگاه تهران و دانشگاه هنر وظیفه مصاحبه با شما رو به عهده دارن . لازمه که قبل ازمون تعدادی از نمایشنامههای معروف و ضروری از شکسپیر ایبسن چخوف و رو خونده باشید و برای صحنه اونهاهم اسکیس زده باشید.
قبل شروع آزمون یک فرم شامل اطلاعاتی از قبیل اینکه در طول این زمان چه نمایشنامه هایی خوندید و و هدف و انگیزتون از رشته باشه که باید توجه داشته باشید نحوه ی پاسخ گویی به این سوالات باید خیلی دقیق باشه چون در باکس مربوطتون از هر کدوم سوالات این فرم از شما مصاحبه صورت میگیره پس دقت یادتون نره!!
بعد از این مرحله وارد باکس صحنه میشین و خیلی خوبه که از قبل یک رزومه ی هنری آماده داشته باشید از جانب کارهایی که دارید اگر هنرستانی باشید پوسترها و کارهای عملی واگر هم نه خیلی امتیاز مثبتیه که یکسری کارهای هنری داشته باشید چون داورها بسیار استقبال میکنند اسکیس خوب و تر تمیز همینطور میتونه نمره خوبی براتون به رقم بیاره در نهایت که بگم بهتون باید آمادگی هر نوع سوالاتی داشته باشید برای مثال از من راجع به شهرم و ساختمانهای اونجا و معماریش پرسیدن یا حتی چند بیت شعر سعی کنید خاطره ی جذاب یا گفت و گوی جالبی ایجاد کنید که اونها خستگیشون دربره . نکته ی مهمی باید بدونید اینه که داورها باید متوجه شن که شما عمیقا به این رشته علاقه دارید و همه ی زحمتتون رو برای این رشته گذاشتید.
احتمالا میدونید که رتبتون بستگی به منطقه و شهرتون داره بنابراین این نکات رو در نظر داشته باشید که باید نمره ی عملی نسبتا خوبی رو بگیرید که دانشگاه مورد علاقتون قبول بشین ورتبه و نمره ی آزمون عملیتون باید یک نسبیت متعادلی داشته باشند البته بودن بچههایی که رتبه شون پایین بوده اما نمره ی آزمون عملی بسیار خوبی مثل 100 حتی گرفتن و به نتیجه ی خوبی رسیدن سعی کنید در طول زمان کنکور هم رابطهی متعادلی بین درس خوندن و تمرین کردن عملی باشه وجوری نباشه که فکرکنید تیوری همهی وقتتون باید بگیره.
اما در ادامه به یک سری از سوالاتی که بسیار دربارهی این رشته پرسیده میشه جواب میدم امیدارم براتون مفید باشه :
در آزمون عملی طراحی صحنه چه میگذرد؟
در ابتدا ممکنه یکسری عکس وجود داشته باشه اونجا که راجع بهش ازتون سوال میکنن یکسری سوالات مفهمومی از عناصر بصری یا ابجکتهای موجود در عکس این هم بگم قبل از آزمون یک اسکیس از فضای کلی اون مکانی که درش قرار دارید ازتون میگیرن که واسه ی همین خوبه دست اسکیستون قوی باشه.
چگونه میتوان یک طراح صحنه خوب شد؟
خب همونطور که با فرایند جریان کنکور آشنا هستید همه چیز به خودتون بستگی داره و باید تلاشتون رو به نحو احسن بکنید طراح صحنه ی خوب شدن هم به خودتون بستگی خواهد داشت به اینکه چندر مطالعه داشته باشید در این زمینه چقدر از افراد اشنا و متخصص در این رشته سوال و پرس و جو کنید و جویای کار کردن باشید چه بسا که با کار کردن عملی در این رشته بسیار تجربه ی زیادی به دست خواهید آورد.
چجوری میشه با وجود درس خوندن دست قوی پیدا کرد در اسکیس و طراحی ؟
البته که این قضیه به تمرین بسیار نیاز داره و باید هر روز دستی به طراحی داشته باشید و مطمعن باشید که هرچقدر بیشتر تمرین کنید نتیجه ی بهتری هم میبینید میتونید از هرچی که جلوتون باشه طراحی کنید و بعد به طراحی فضای خونتون یا هرجا که میخاین برسید.
چه میزان دانشگاه خوب میتونه در زمینه ی موفقیت موثر باشه؟
البته که نمیتونیم دانشگاه خوب رو تضمین صدرصدی بکنیم بچه ها بازهم همه چی به خودتون بستگی داره اما دانشگاه به دلیل جو ارتباطی و محیطی که براتون ایجاد میکنه خیلی در این زمینه تاثیر گذار خواهد بود اون لینک بودنی که بین شما و دیگر بچه های رشتههای دیگه به وجود میاد خیلی پوینت مثبتی خواهد بود.
امیدوارم به نتیجه ی دلخواهتون برسید و خیلی زود حاصل تلاش هاتون رو بگیرید.
چگونه با تیم هنریون مشاوره بگیریم؟
کافیه تو دایرکت هنریون یا تلگرام پی ام بدید و شرایط مشاوره و ثبت نام رو بپرسید. اگر هم به اطلاعات بیشتر نیاز دارید میتونید با شماره 09923083794 تماس بگیرید.(صرفا برای کسب اطلاعات بیشتر تماس گرفته شود)
برای ثبت نام به آیدی تلگرام هنریون به نشانی honarioonf@ یا به پیج اینستاگرام هنریون به آدرس honarioon.group دایرکت بدید.