از ابتدای بشریت، انسان برای بیان کردن نیازهای مختلف خود از تصاویر کمک گرفته است تا بتواند پیام خود را در انتقال بدهد. رشته گرافیک یکی از شاخه های رشته هنر است که در آن انتقال پیام در سریع ترین حالت ممکن و قابل فهم بودن آن وظیفه گرافیست است. توجه کنید که رشته ارتباط تصویری همان گرافیک است.
انتخاب رشته ارتباط تصویری
یکی از مهم ترین اقداماتی که لازم است شما برای ادامه تحصیل خود انجام دهید تحقیق درست و مفید درباره ی رشته ی مورد نظر است. که شما میتوانید با مطالعه درباره ی آن رشته و همچنین انتخاب مشاور خوب برای مشورت در این زمینه قدم بردارید.
مهارت های لازم برای ورود به رشته ارتباط تصویری
- تخیل قوی و ایده پردازی از مهم ترین فاکتورهای یک گرافیست خوب است، درست است که طراح باید آنچه که سفارش میدهند ارائه بدهد اما میتواند ایده ی خود را خلاقانه اجرا کند.
- اخلاق حرفه ایی و ارتباط صحیح با سفارش دهنده.
- باید با هنرهای تجسمی و عناصربصری آشنایی کامل را داشته باشد مثل رنگ، خط، فرم، بافت و …
- از آنجا که ارتباط تصویری یک رشته جامع است و شامل عکاسی ، طراحی ، تصویرسازی و … میشود بهتر است شناخت کافی را در این زمینه ها داشته باشید.
آزمون عملی ارتباط تصویری
آزمون عملی رشته ارتباط تصویری و نقاشی مشترک است، در روز آزمون عملی به شما سه ساعت را اختصاص میدهند؛ بعد از پر کردن فرم، یک دفترچه به شما داده میشود که در صفحه ی آخر موضوع داده شده را باید طراحی کنید. در صفحه های خالی شما آزادید که موضوع خودتان را برای کنکور عملی گرافیک انتخاب کنید و قدرت دست و تخیلتان را به نمایش بگذارید.
رتبه ی لازم برای ورود به دانشگاه
برای قبولی در دانشگاه های مطرح کشور در هر رشته ایی لازم است که شما تلاش کنید تا در آزمون تئوری رتبه ی خوبی کسب کنید. اما در رشته هنر اگر رشته های صنایع دستی، فرش، باستان شناسی و .. فاکتور بگیریم، بقیه رشته به صورت غیرمتمرکز برگزار میشوند، یعنی شما باید در آزمون عملی هم نمره ی لازم را کسب کنید تا بتوانید وارد دانشگاه شوید.
با توجه به ضریب ۱۲ آزمون عملی این موضوع از اهمیت بیشتری هم برخوردار شده و شما باید درکنار تلاش برای آزمون تئوری، روزانه ساعاتی را برای آزمون عملی اختصاص دهید.
وسایل لازم برای رشته ارتباط تصویری
دانشگاه های دارای رشته ارتباط تصویری در ایران
دانشگاه های زیادی در سراسر کشور دارای رشته ارتباط تصویری هستند. برخی از آنها عبارتند از:
دانشگاه تهران، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه الزهرا(ویژه دختران)، دانشگاه هنراسلامی تبریز، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشگاه هنر اصفهان، دانشگاه شیراز، دانشگاه هنر شیراز، دانشگاه نیشابور، دانشگاه یزد، دانشگاه بوعلی سیناهمدان، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه گیلان، دانشگاه گلستان، دانشگاه سمنان، دانشگاه بجنورد همچنین در برخی از دانشگاه های تربیت شهید رجایی، فرهنگیان و … این رشته ارائه میشود.
البته دانشگاه های غیرانتفاعی زیادی هم در کشور این رشته را به خود اختصاص داده اند مثل سوره، پارس ،علم و فرهنگ و ….
وضعیت ظرفیت پذیرش این رشته در دانشگاه های کشور
رشته ارتباط تصویری در دانشگاه های زیادی ارائه میشود و از نظر ظرفیت جز رشته هایی است که وضع تقریبا خوبی دارد، در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم. طبق دفترچه انتخاب رشته ۱۴۰۲ از سوی سازمان سنجش وضعیت پذیرش دانشگاه ها به صورت زیر است:
- دانشگاه نیشابور روزانه ۱۸ نفر ، نوبت دوم ۶ نفر
- دانشگاه شهید چمران اهواز ۴۵ نفر
- دانشگاه شیراز ۱۵ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
- دانشگاه هنر شیراز ۱۶ نفر
- دانشگاه گیلان ۱۳ نفر روزانه ، ۱۲ نفر نوبت دوم
- دانشگاه گلستان ۲۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
- دانشگاه بوعلی سینا همدان ۳۰ نفر
- دانشگاه یزد ۲۶ نفر
- دانشگاه تهران ۱۴ نفر
- دانشگاه هنر تهران ۲۰ نفر
- دانشگاه هنراسلامی تبریز نیم سال اول ۲۴ نفر ، نیم سال اول دوم ۲۴ نفر
- دانشگاه محقق اردبیلی ۲۰ نفر
- دانشگاه دخترانه الزهرا ۱۰ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
- دانشگاه شهرکرد ۲۵ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
- دانشگاه بجنورد ۲۵ نفر روزانه ، ۵ نفر نوبت دوم
- دانشگاه سمنان ۲۰ نفر
وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر
رشته ارتباط تصویری در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه ها ارائه میشود. در واقع تحصیلات تکمیلی در مقطع دکتری برای گرایش های هنرهای تجسمی در ایران تدریس نمیشود.
البته افراد اگر قصد ادامه تحصیل داشته باشند میتوانند در دیگر رشته های مرتبط تحصیل را ادامه دهند. گرایش های رشته ارتباط تصویری در مقطع کارشناسی ارشد شامل: تصویرمتحرک، ارتباط تصویری و تصویر سازی است.
دروس رشته ارتباط تصویری در دانشگاه
-
دروس پایه رشته ارتباط تصویری:
مبانی هنرهای تجسمی، کارگاه طراحی پایه، کارگاه عکاسی پایه، هندسه، کارگاه چاپ دستی ۱، کارگاه حجم سازی، تجزیه تحلیل و نقد آثار تجسمی، هنر و تمدن اسلامی۱و۲، آشنایی با هنر درتاریخ، آشنایی با رشته های هنری معاصر، کارگاه عکاسی رنگی، انسان، طبیعت، طراحی
-
دروس اصلی ارتباط تصویری:
کارگاه تصویرسازی۱ و ۲، کارگاه ارتباط تصویری، کارگاه چاپ دستی۲، کارگاه خوشنویسی و طراحی حروف ۱و۲و۳و۴، تاریخچه کتابت، تصویرمتحرک ۱، کارگاه تخصصی عکاسی۱و۲
-
دروس تخصصی ارتباط تصویری:
کارگاه ارتباط تصویری ۳ و ۴ و ۵ و ۶، طرح عملی جامع، کارگاه چاپ دستی۳، چاپ ماشینی، تجزیه تحلیل و نقد آثار ارتباط تصویری، تصویرسازی، طرح و رساله نهایی
بازار کار رشته ارتباط تصویری
ارتباط تصویری از معدود رشته هایی از شاخه هنر است که بازارکار خوبی دارد؛ از آنجا که امروزه تمام مراکز و ادارات به دنبال تبلیغات ویژه برای کار خود هستند زمینه شغلی مناسبی برای این رشته فراهم شده است. درواقع گرافیست علاوه بر تبلیغات که یک بخش کار است میتواند انیمیشن سازی، تصویر سازی، صفحه آرایی کتاب، طراحی سایت و … را برای کار دنبال کند و وار بازار کار شود.
نکته مهم برای یک طراح ارتباط درست و حرفه ایی با سفارش دهنده است، زیرا باید هرآنچه که به او سفارش داده را ارائه بدهد البته با خلاقیت و هنر خود گرافیست همراه است و میتواند امضای مخصوص خود را داشته باشد. برای وارد شدن در بازار کار این رشته لازم است کامل مهارت پیدا کرده باشید.
مزایا و معایب رشته گرافیک
حقوق و درآمد در رشته ارتباط تصویری
میزان حقوق در رشته های هنری همیشه به توانایی های فردی هنرمند برمیگردد و شدیدا وابسته به این موضوع است. هرچقدر که افراد مهارت کسب کنند و در زمینه ی تخصصی خود مطالعه داشته باشند میتوانند بیشتر کارکنند در نتیجه درآمد بهتری هم دارند.
تفاوت رشته نقاشی و گرافیک
با اینکه رشته ی ارتباط تصویری و رشته نقاشی شباهت های زیادی دارند اما کاملا قابل تفکیک اند و تفاوت های آوها اساسی است.
“انسان از ابتدای بشریت همیشه نیازمند ارتباط بوده و با تصویر سعی داشته این ارتباط را ساده برقرار کند و رشته ارتباط تصویری مدرن ترین شکل ارتباط در دنیای امروزی است؛ گرافیست باید فرهنگ های مختلف را بشناسد تا زمان ارائه سفارش بتواند پیام خود به مخاطبش درست و ساده منتقل کند. در واقع هنرمند در این رشته مسئولیت سنگینی به عهده دارد زیرا خالق اثری است که قرار است پیامی را منتقل کند و مخاطب را تحت تاثیر قرار دهد.”
در این مقاله از آموزشگاه کنکور هنریون تلاش کردیم که به صورت کامل رشته گرافیک یا همان رشته ارتباط تصویری را معرفی کنیم تا راهنمایی باشد برای انتخاب رشته بهتر شما؛ برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله رشته های کنکور هنر مراجعه کنید.
سوالات متداول
بله، رشته ارتباط تصویری با نام رشته گرافیک نیز شناخته میشود و هر دو یکی هستند.
بله؛ رشته گرافیک آزمون عملی دارد.
هزینه های رشته گرافیک به عوامل مختلفی مثل: شهریه، هزینه های ثبت نام،کتاب ها و منابع درسی، هزینه های پروژه ها و آزمون ها، لوازم و تجهیزات بستگی دارد و نمیتوان به طور کلی گفت که آیا رشته گرافیک همیشه پرخرج است یا خیر. بنابراین پرسش آیا رشته گرافیک پرخرج است یا نه، بستگی به شرایط فردی و تصمیمات شخصی دارد. ممکن است برای برخی افراد هزینههای رشته گرافیک نسبتاً زیاد باشد، در حالی که برای دیگران ممکن است کمتر باشد.